Čovjek, život čovjeka uz čovjeka

dghhddhd

Svaka aktivnost osobe (pojedinca) ima utjecaj na drugu osobu. Direktna ili indirektna veza/kontakt (je) čini utjecaj na drugu osobu, stvarajući drugačiju percepciju na doživljaj koji je izazvan.

Prva osoba (djelovatelj) se ne može mijenjati jer ne zna da ometa drugu osobu. Nezna da (koliki) vrši pritisak na drugu osobu (primatelj). Ili bar to ne zna svjesno.

Za kvalitetan rezultat međusobnog djelovanja ili odnosa, potrebna nam je metoda djelovanja, kojom bi kod druge osobe (primatelj) dobili efekt, da, ne bi trebala biti (ili se osjećati) toliko povrijeđena odnosom i/ili djelovanjem prve osobe. Da dobijemo ne-ranjivu osobu, koja živi u radosti i Miru.

Bilo bi dobro, da druga osoba ne bude povrijeđena sama od sebe, svojim ne-djelovanjem. Odnosno, da ne dozvoli povredu unutar sebe od samog sebe. Da ne prihvati povredu kao “normalni” dio odnosa.

Jedini što se može prihvatiti u odnosu, da napadom jedne osobe, povreda u praksi zna biti i moguća je realno, velika i snažna. A to se, nažalost, mjeri kod druge osobe. I da za sanaciju takve povrede treba puno energije, koju smo nazvali ljubav.

Ah, ta fenomenalna ljubav! A gdje je naći? I gdje naći toliko te ljubavi da se uspiju sanirati sve rane koje su nastale.

Najbolje za ljubav je vratiti (energiju) osobi koja nas je povrijedila i koja je poslala osnovnu energiju. Možda bi trebali poslati u obliku i na način na koji je osoba i sama poslala tu energiju. Pa da osjeti što je to “rana”?

 

A druga osoba bi, ako je moguće tu energiju trebala, pretvoriti u ljubav.

 

Zagrljaj vraćamo zagrljajem. Osmjeh osmjehom. A udarac?

Hoćemo li i udarac vratiti u (s) ljubavi kako smo i dobili?

Nažalost, udarac ćemo vratiti po modelu i načinu u ovisnosti o tipu/vrsti/karakteru osobe (pojedincu) koja je ispred nas !?!

Ma nikako, udarac ćemo vratiti osnovom snage i odlučnosti koju imamo u sebi.

Probuditi će se u nama nova energija. Nova jača i snažnija. Ali “čista” energija.

To se zove (samo)obrana.

I ne moramo vratiti istom mjerom. Možemo vratiti i jačom, snažnijom, djelotvornom energijom.

Ali jedno sigurno nećemo učiniti. Nećemo vratiti bol koju je prouzročio taj udarac, taj napad. Jer, bol je bol. I ono boli drugoga (primatelja) toliko koliko i prvoga (davatelja).

Onu drugu stranu će boljet i jače jer ne očekuje da ga ta „slabija“ osoba napada ili vraća udarac.

Ne treba izbjegavati vraćati udarac kao ljubav ako te netko povrijedi. Treba izbjegavati vraćati bol.

1307

Onaj koji uspije „uništiti“ bol kod dobivenog udarca a vratiti „čisti“ udarac, taj je izuzetan. Izuzetan u karakteru i ponašanju. Izuzetan u primjeni ljubavi na zemlji.

U neka druga vremena takvu osobu su zvali Svecem.

A danas u eri visoko razvijene tehnologije, znanja o intelektu, i široko dostupnog drugog znanja, mogućnosti za biti dobar i djelovati u dobrome, ima na pretek. Jako puno prilika i mogućnosti.

Trebali bi biti u mogućnosti (i odlučnosti) da znamo koliko možemo, želimo i hoćemo od tih šansi iskoristiti.

Koliko ljubavi možemo ostaviti na zemlji djelovanjem u svojoj okolini.

Koliko ćemo priznati da smo odustali od nanošenja boli drugim osobama.

Vjerojatno nam za takvo djelovanje treba i hrabrost.

 

A što ako se odlučimo da ne vraćamo „udarac“ s nekim drugim „udarcem“ već sa ljubavlju. S tolerancijom. Sa razumijevanjem druge osobe. Na način da zaboravimo da dajemo udarac. Već da udarac drugoga amortiziramo i anuliramo. Pretvorimo u razumijevanje. U pozitivnu komunikaciju. U obostrano uvažavanje.

Davaocu udarca treba savjet, energija, ljubav. Vjerojatno toplina oko srca.

Treba mu osoba od povjerenja i razumijevanja.

Da spozna da može u narednim slučajevima djelovati dostojanstveno i komunicirajući na uljudnom nivou, poželjnom za nastavak druženja. Možda i prihvati da je djelovanje u Miru jako ugodno i korisno. Obostrano.

 

Da zna da i on/ona može djelovanjem dijeliti ljubav.

Jer, do sada joj nitko nije rekao da to može.

I da je to lijepo i ugodno i za nju i za okolinu. I da je zasigurno sigurno ugodnije svima.

U Miru. Toleranciji i skladu.

 

Jer, ne primi li ljubav od „drugoga“ tada može svoje nemire smiriti alkoholom i drugim opijatima. Tijelo će se „blokirati“ možda lagano početi ne-funkcionalnošću. Nekima će padati na pamet i ideje o suicidu. Ili neke tumorne misli.

 

A sve može se ipak, i u konačnosti sprovesti kroz postupak Mira i sklada.

Za to uvijek ima dovoljno znanja, alata, vježbi i perfektnih meditativnih stanja. Jer, riješenja, novih i kreativnijih , uvijek se nađe i dobro dođu u praksi.

Odgovori