Homeopatija – brzi tečaj

homeopatija

Homeopatija je alternativna metoda liječenja koja ima mnoge jedinstvene prednosti u liječenju beba, djece i odraslih. Homeopatija djeluje na način  da aktivira imunološki sustav te time potiče prirodnu obranu i jačanje organizma. Osnovno načelo homeopatije zasniva se na sličnosti: ”similia similibus curentur” što znači slično se liječi sličnim.  To znači da se homeopatijom kod pacijenta mogu izazvati simptomi slični bolesti koja ga muči, ali u malim količinama služi kao lijek. To isto načelo koristi se u tradicionalnoj medicini kod cjepiva i lijekova protiv alergija, no oni često mogu izazvati mnoge nuspojave i pad imuniteta.

Povijest homeopatije

dr. Samuel Hahnemann
dr. Samuel Hahnemann

 Riječ homeopatija potječe od grčke riječi homois što znači sličan i pathos što znači bolest ili patnja. Početci homeopatije sežu još u doba Hipokrata koji se zalagao za načelo sličnosti, zatim Veda, Descartesa, jezuita i Paracelsusa, a puni procvat doživljava u 19 st. Njemački doktor, kemičar i ljekarnik Samuel Hahnemann smatram se najznačajnijim osnivačem sustavnog istraživanja i liječenja, koji dolazi do spoznaja da  liječenje načelom sličnosti polučuje trajno poboljšanje zdravlja pacijenata.

U Hrvatskoj homeopatiju su obilježili dr. Joseph Attomyra i dr. Josip pl. Zlatarović u 19 st., zatim Filip Marušić te dr.Stanislav Županić. U hrvatski Zakon o lijekovima homeopatija je ušla 1997. godine. Danas se u Hrvatskoj može pronaći udruga homeopata te niz iskusnih liječnika homeopata.

Homeopatija je danas prisutna u cijelom svijetu. Osobito u Europi od kuda i potječe. U Engleskoj postoje isključivo homeopatske bolnice i klinike, u Francuskoj je normalno da svaka ljekarna prodaje homeopatske pripravke, a jedna trećina liječnika redovito uključuje homeopatiju u svoju praksu. Homeopatija je prisutna i u Indiji i Australiji, a Kanada i SAD neprestano ulažu u istraživanja i razvijanje jedinstvenih prednosti liječenja ovom alternativnom metodom. Homeopatiju zagovaraju i mnoge poznate ličnosti kao što su Majka Terezija, Mahatma Gandi, Paul McCartney, britanska kraljevska obitelji i mnogi drugi.

Kako djeluje

 Proizvodnja samog homeopatskog pripravka započinje stvaranjem tzv. ”matične tinkture” iz temeljne, prirodne tvari.  S obzirom da homeopatija koristi infinitezimalne doze, matične tinkture se razrjeđuju prema decimalnoj ili centezimalnoj skali. Između svakog stadija razrjeđivanja pripravka, on se snažno protrese kako bi se pokrenule molekule, te se taj postupak naziva potenciranje. Niže potencije kao što su 6D, 12D, 7C ili 30 C su potencije koje se koriste kod najčešćih tegoba te ih možemo upotrebljavati kao samopomoć, a klinička ispitivanja su pokazala da više razrijeđen pripravak ima snažnije djelovanje. Homeopatija shvaća bolest kao posljedicu poremećaja u tijelu, a s obzirom da tijelo posjeduje prirodnu obranu koju homeopatski pripravci mogu stimulirati da bi izliječili bolest, homeopatija ide do izvora bolesti. Ona ne potiskuje simptome već ih liječi. Također, homeopatski pripravci se mogu koristiti sa klasičnim lijekovima bez nuspojava i kontraindikacija.

Pravilna upotreba

homeopatske pelete
homeopatske pelete

Homeopatske pelete se ne smiju dodirivati prstima, te je poželjno kupiti homeopatski pripravak pakiran na način da ima dozator na sebi kojim se pelete jednostavno prenesu u usta. Preporučljivo je kupovati od provjerenih firmi  koje ne koriste aktivne materijale u pakiranju koji bi mogli utjecati na svojstva pripravka.

Homeopatske pelete stavljaju se pod jezik i puštaju se da se otope same, ne smiju se gristi!  Također je preporučljivo da se barem 10 minuta prije i nakon uzimanja peleta ništa ne jede ni pije. Homepatski pripravci se na tržištu još mogu naći u obliku krema, tableta i kapi, no pelete su najpouzdaniji oblik liječenja . Pelete su spravljene na bazi mliječnoj šećera, no nisu škodljive dijabetičarima jer je šećer prisutan u vrlo maloj dozi. Homeopatski pripravci se najčešće koriste kroz kraća vremenska razdoblja, osim kod kroničnih oboljenja kada se preporuča provesti kuru od dva ili više mjeseci. Kada pelete dajemo bebama, onda željenu dozu stavimo u čašu (bez diranja prstima), te rastopimo u malo vode (tek toliko da pokrije pelete), te dodamo u dudicu ili plastičnu žličicu.

Odabir odgovarajućeg homeopatskog pripravka

Razlikujemo pojedinačne i kombinirane homeopatske pripravke. Pojedinačni pripravci imaju samo jedan sastojak te se primjenjuju za točno određenu bolest ili tegobu te je veoma važno pravilno dijagnosticirati bolest kako bi znali koji pripravak nam može pomoći. Kod kombiniranih pripravaka koji se sastoje od dva ili više sastojaka, preporučuju se i idealni su za samopomoć kod najčešćih tegoba kao što su alergije, prehlada itd. Važno je također posavjetovati se sa educiranom i stručnom osobom kako ne biste liječili tegobe s krivim pripravcima. Homeopatija je siguran i prirodan odabir liječenja i za vaše novorođenče ili dijete, a s obzirom da su pripravci spravljeni bez kemijskih dodataka te nemaju nuspojava, a k tome i potiču prirodnu obranu organizma, izvrstan su odabir za roditelje koji ne žele djetetu davati klasične lijekove upravo zbog mogućih neželjenih nuspojava.

Odgovori