Ostvarite duhovni napredak

 

Kako ostvariti duhovni napredak?

Mnogi od nas, živeći ovim užurbanim načinom života zaboravljaju osluškivati svoje tijelo i duh te se povezati s njima. Često reagiramo samo na fizičku bol a i nju ignoriramo dok ne preraste u nešto ozbiljnije jer jednostavno nemamo vremena za sebe. Uskladiti tijelo i duh nije nimalo lak zadatak upravo zbog toga što treba odvojiti vremena za rad na sebi, a to je nešto što svi puno rađe ”guramo pod tepih” i odgađamo za neki drugi dan, no dobrobiti su velike i mnoge te nam ne bi trebalo biti teško donijeti takve odluke.

Svatko od nas je drukčiji, te stoga ne odgovara svakome isti princip. Važno je znati da za duhovni napredak možete početi i od najmanjih sitnica kao što su promjene u dnevnoj rutini.Ako si zadamo prevelike ciljeve često ćemo odustati, no kod duhovnog napretka najvažniji je put a puno manje krajnji cilj. Stoga, ne treba težiti tome da pod svaku cijenu stignemo na željeni cilj jer on se može s vremenom i mijenjati, važno je da smo na konstantnom duhovnom putu koji će nam otkrivati nova znanja i spoznaje o nama samima i svijetu oko nas.

Kako postići duhovni napredak?

Duhovni napredak nije nešto mjerljivo uređajima, to je individualno iskustvo i osjećaj koji dolazi iz duše i srca o boljoj povezanosti tjelesnog i duhovnog a očituje se u poboljšanju kvalitete života, lakšim suočavanjem sa svakodnevnim stresom i problemima, boljim zdravljem itd. Postizanje duhovnog napretka može se ostvariti uz pomoć iskusnog vodiča koji će vam svojim stručnim znanjem i iskustvom pomoći da brže i lakše ostvarite željene rezultate, no isto tako možete i sami raditi na tome obrazujući se kroz kvalitetnu literaturu te davanjem obećanja samom sebi da želite promijeniti svoj život na bolje. Osjetit ćete kada se uputite na takvo putovanje boljeg upoznavanja vašeg unutarnjeg ”ja” da će se riješiti i neki problemi koje prvobitno možda ni niste shvaćali, jer ćete prebroditi neke barijere koje su vam prije onemogućavale da ih riješite. Duhovni napredak je poput lančane reakcije, možda i krenete sa jednim ciljem, ali putem ćete dobiti i spoznati i više nego što ste na početku zamislili.

Zamislite duhovni napredak ovako: odluka da mijenjate svoje ponašanje = mijenjate svoju svijest = mijenjate način gledanja na sebe i svijet oko vas = usklađujete svoje unutarnje ”ja”,svoju dušu sa svojim tijelom = lakše se nosite sa okolinom i problemima = kvalitetniji,sretniji i ispunjeniji život!

Duhovnim napretkom postižete zdravije i bolje shvaćanje svih aktivnosti u vama i oko vas. Puno bolje ćete se znati nositi sa vlastitim reakcijama, kao i bolje prihvaćati neke teške i tužne životne trenutke kao i događanja u svijetu. Svi smo skloni da krivimo druge za svoje probleme. Zvuči li vam poznato : ” šef me danas tako naljutio, cijeli dan mi je uništen! ”, ” neću to napraviti jer već znam da neće cijeniti što sam to za nju/njega napravio!”, i slično. Primjećujete li da time zapravo prebacujemo krivnju na druge i vrtimo se uvijek u istom krugu, istim okvirima iz kojih ne izlazimo. Cilj duhovnog napretka je upravo u promjeni, u spoznaji da sve što činimo činimo prvenstveno zbog sebe. Tada dolazimo do : ”danas mi je bio zaista težak dan na poslu, ali neću dopustiti da mi pokvari ostatak dana” ili ”učiniti ću to za nju/njega jer želim i ne očekujem ništa zauzvrat”. Takvim odlukama dolazimo do duhovnog napretka jer nas više ne određuju tuđi postupci i emocije.

Duhovni napredak je rezultat samo vaših odluka i djela. Naravno, okolina, stres, posao, odnosi sa drugim ljudima utječu i oblikuju nas, ali odluka koliko će i kako utjecati na nas je samo na nama! To vam nitko ne može oduzeti, jer na kraju dana kada duboko udahnete i suočite se sami sa sobom, vaša želja i odluka da iz vašeg ponašanja i odluka kao i iz okoline i ponašanja drugih nešto naučite i postanete pametniji i mudriji ostaje samo na vama. Ne dopustite sami sebi da ”vučete” stalno iste brige i probleme iz dana u dan i tako ”trujete” dušu i tijelo.

Donesite već danas odluku za bolji život ! Obratite nam se s povjerenjem.

One Comment on “Ostvarite duhovni napredak”

  1. Ovim se putem zahvaljujem Dušku, ali i svojim kolegicama koje su me upoznale sa njim i prekrasnim meditacijama na koje odlazim oko tri, četiri mjeseca. I prije toga imala sam saznanja o meditaciji, ali ovo je sasvim nešto drugo, barem moje tijelo tako osjeća i postepeno se oporavlja, HVALA im na svemu i veselim se našim budućim druženjima.

    LELA

Odgovori