Izbor terapeuta i terapije

Bilo bi idealno kako bi postojao određeni model putem kojeg bi se mogli odlučiti za najbolji   izbor tretmana, iscjeljenja, liječenja, postupka kojim bismo uspjeli dovesti svoje tijelo u stanje zadovoljstva i radosti, jer upravo je to ono što većina osoba traži.

 Također, jedno od najvažnijih pitanja je i ono da li meni ili nekome od mojih prijatelja,obitelji ili poznanika treba POMOĆ , SAVJETOVANJE, TERAPIJA ILI UVOĐENJE TIJELA U SKLAD ?

 Postupak odlučivanja i ”raščišćavanja” životne situacije u kojoj se nalazimo najčešće dolazi u ovim slučajevima:

 a)  Kada nas nešto boli, tj. kada osjećamo onu najprepoznatljiviju fizičku bol. Tada se većina ljudi pokrene te potraži pomoć.

 b)  Kada potražimo tražimo informacije i savjete od obitelji, prijatelja i poznanika. Također, često to radimo i samoinicijativno putem elektroničkih medija, najčešće u kasnim noćnim satima kada imamo određeni mir, no to može biti kriva  odluka. Ipak, o tome ću nekom drugom prilikom. Prvi korak je da krenemo i potražimo rješenje.

 c) informacija o terapeutu i razgovor sa terapeutom je najvažniji dio pripreme rješenja, no isto tako i najteži jer ne znamo da li će nam osoba kojoj smo se obratili za pomoć uistinu  to  moći pružiti.

 d) iskustva drugih su uglavnom presudna no ponekad mogu biti i krivo protumačena jer ne znamo što je ta osoba htjela postići na terapiji.

 e) odgoda  rješenja dok se ne odlučimo za najbolji oblik pomoći je još jedan loš izbor, jer često se dogodi da pomoć uopće ne potražimo ili se u žurbi priklonimo onim rješenjima koja nam neće donijeti željene rezultate.

Kada osjećamo da nešto jednostavno nije kako treba biti, bila to fizička bol ili neki osjećaj koji dolazi iznutra i tišti nas iz dana u dan, trebamo spoznati sljedeće:

a) čovjek (uglavnom) osjeća bol na fizičkom tijelu. Ta je bol uvijek prekretnica u našim aktivnostima i djelovanju. 

b) sastavni dio fizičkog tijela su i eterična tijela. Dakle, tijela koja ne vidimo ali ih osjetimo. Osjetimo ih najviše kada se zaljubimo. Jer su tada ta tijela najaktivnija.

c) povezani smo sa svemirom, galaksijom ili univerzumom i imamo osjet i jako velik utjecaj istih na nas. Najednostavniji primjer je noć/dan, dio vremenskog perioda kada odmaramo i dio kada smo aktivni.

d) dio smo prirode, no s načinom života koji vodimo udaljili smo se od nje te ju ne slušamo koliko bi trebali.

e) geografsko područje Zemlje utječe na nas. Osjetimo razliku  u našim tijelima i duši kada se nalazimo u gradovima ili u prirodi kraj mora ili na planini.

Upravo gore navedeno dio je našeg svakodnevnog života. Ne možemo živjeti samo za sebe bez djelovanja prirode na naše živote. A upravo ta spoznaja da priroda djeluje na nas te da ju trebamo slušati i sudjelovati u tom predivnom procesu je ono što nam donosi mir i sklad, kao i bolja povezanost sa samima sobom. No, da se vratimo na problem, na onu bol koju osjećamo i koja nas je dovela do toga da potražimo pomoć.

 Čovjek ne želi da ga boli. No, kada osjetimo neki oblik boli često vlastitim reakcijama sutiaciju pogoršamo te čak i izazovemo dodatne boli zbog stresa kojem izložimo tijelo.

 Riješenja koja se nude na “tržištu” su u raznim varijantama. Postoji klasična i alternativna medicina, samoincijativna rješenja itd. Ono što je najvažnije: u istini i znanju je rješenje, stoga je veoma važno koji ćemo put odabrati.

 

 Važno je :

– definirati da li znamo uzrok svoje boli (umor, disbalans hormona u tijelu,stres, tuga itd.)  dakle, znam li porijeklo te boli jer  najčešće osjetimo da nešto nije u redu u nekim ranijim trenucima

– mogu li definirati što “osjećam” kada je bol prisutna

– mogu li prepoznati i “znati” što je stvarno uzrok

– prihvaćam li varijantu da je svaka (fizička) bol bila ranije u mom tijelu na nekom drugom nivou

– i …kako bi mogao živjeti bez te boli.


 Najčešće rješenja koja imam u praksi, odnose se na model života koji je prisutan i na koji nailazimo.

Kako je poznato, promjene su kontinuirane u našim životima a najteže ih prihvaćamo.

Stoga, jedan od odgovora na ranija pitanja je : bol je prisutna, dok ne nađem novo rješenje za postojeću situaciju !

 

Riješenje može biti u više opcija ponašanja koja se mogu primijeniti u našim situacijama –  jedan je od univerzalnih iscjeljenja koje možemo postići u praksi.

I zato nam ponekad treba stručna osoba.

 Kada prepoznamo što nas ”koči”, znati ćemo i odabrati terapeuta koji može ”otkočiti” i usmjeriti nas u cilju donošenja rješenja za probleme koji nas muče.

 Zato je potrebno “osjetiti” da je osoba kojoj smo se obratili za pomoć ona prava. Vaše tijelo, ili vaša tijela jednostavno znaju što je za vas (generalno ili ukupno) najbolje stoga ga je važno preispitati, ne samo na fizičkom već i duhovnom nivou.

 Terapeut je dobar ako otkloni UZROK nastanka boli te samu bol.

 

I, praktičan savjet, odmorite se ili naspavajte  prije daljnje aktivnosti. Kada je tijelo odmorno tada bolje rade kanali (samo) spoznaje.    

Leave a Reply