Meditacija – put ka ekstazi istine

Meditacija
Meditacija

Meditacija je veoma stara tehnika opuštanja i podizanja uma na višu razinu. Podaci o njezinom spominjanju sežu 3.000 godina prije nove ere, gdje se na indijskim artefaktima spominje tantra. Mnogi istraživači zagovaraju i teoriju da njezini korijeni sežu u doba neolitika kada su ljudi gledali plamen vatre i ignorirali sva ostala događanja oko njih te se tako opuštali. U bližoj povijesti meditacija je najviše zagovarana od strane Buddhe. Njegova učenja proširila su se po Azijskom kontinentu, te su dovedena na zapad, no tek je 60.- ih i 70.-ih godina meditacija počela biti više proučavana na zapadu.

meditacija
meditacija

Meditaciju možemo definirati kao tehniku smirivanja uma. To je mentalna disciplina kojom se postiže dublje stanje svijesti. Ne postoji jedna, prava definicija meditacije jer ona za svakoga od nas predstavlja individualno putovanje. Danas, s obzirom na užurbani način življenja, meditacija je disciplina kojom se bavi sve više ljudi, i koja uvelike može pomoći postizanju sklada te lakšem odnošenju prema svakodnevnim situacijama. Meditacija nam omogućuje manje stresa i tjeskobe, općenito gledajući, svladavanjem meditacije ulažemo u sebe, svoj mir i svoju budućnost. Sve više bolesti uzrokovano je stresom, i mnogi od nas su izloženi stresu iz dana u dan, kroz razne brige, a kroz meditaciju možemo pomoći sebi da puno lakše prihvaćamo sve događaje i promjene, kako oko nas tako i u nama samima. Rezultati i dobrobiti meditacije nisu samo na psihičkoj ili duhovoj razini, već i na fizičkoj. Dolazi do smanjenja krvnog tlaka, rješavanja ovisnosti, smirivanja disanja i pojave tjeskoba a dolazi se do odgovora i rješenja na probleme koje prije možda nismo mogli vidjeti. Meditacijom ne gubimo ništa a dobivamo puno!

Vrste meditacije

Postoji nekoliko tisuća vrsta meditacije no u suštini i njihovom djelovanju mogu se rasporediti na sljedeće: Meditacija koncentracije, meditacija svjesnosti,  analitička meditacija, kreativna meditacija te  srčana meditacija.

meditacija koncentracije
meditacija koncentracije

Meditacija koncentracije obuhvaća svladavanje  umijeća ne razmišljanja. Ona je temelj svega te ujedno i prvi i najteži korak. Iziskuje dosta vježbe no nemojte se obeshrabriti. Ova vrsta meditacije se naziva još i samadhi što u prijevodu znači osnažiti. Provodi se na dva načina: prvi obuhvaća odbacivanje svih misli i ne razmišljanje, a drugi samo koncentraciju na jednu stvar. Prva tehnika se više preporuča jer je efikasnija i predstavlja bolji temelj za kasnije.

 

 

meditacija svjesnosti
meditacija svjesnosti

Meditacija svjesnosti najčešće se obavlja u prirodi te obuhvaća vašu svjesnost na sve što vas okružuje. Kada ste u prirodi, svoje misli ćete fokusirati na drvo, potok, nebo i slično te time ojačati vašu intuitivnost i povezanost sa samima sobom, te povećati poštovanje prema svijetu. Time dopuštate sebi da počnete primjećivati sve ono što inače zanemarujete, kao što je toplina Sunca, cvrkut ptica, vjetar, kiša itd. te da izbacite iz uma sve ostalo. Neke od tehnika meditacija koje spadaju ovoj kategoriji su Vipassana, Zazen, Dzogcen i Mahamudra.

 

analitička meditacija
analitička meditacija

Analitička meditacija je svojevrsno disciplinirano razmišljanje. Odabire se određeno pitanje ili tema te se potom analizira. Ova metoda se koristi kako bi shvatili međuljudske odnose i probleme, svrhu življenja i smrti te je često korištena kada nam je potreban odgovor. Razmišlja se o uzrocima i posljedicama, našem postupanju i reakcijama, dok se problem ne raščlani te se ne dođe do zaključka.

 

 

kreativna meditacija
kreativna meditacija

Kreativna meditacija se svodi na vizualizaciju emocija radije nego misli. Ona nam omogućava da svjesno ojačamo neke osobine poput strpljenja, empatije, ljubavi, zahvalnosti itd. Provodi se tako da, nakon što smo se opustili, zamislimo situacije ili karakteristike  koje iziskuju naše reakcije, te osnažimo te osjećaje. Ova tehnika je veoma korisna kada se želimo riješiti osjećaja zavisti ili ljutnje. Tada ćemo zamisliti osobu prema kojoj nam nije teško biti ljubazan, a potom te osjećaje prenijeti vizualizirajući osobu koja u nama budi negativne emocije. Poslovica koja kaže, kada te je netko uspio naljutiti,pobijedio te, puno govori, te je otpuštanje negativnih emocije prema određenoj osobi zapravo čin naše pobjede, jer negativne emocije prvenstveno škode nama samima.

 

srčana meditacija
srčana meditacija

Srčana meditacija se povezuje sa srčanom čakrom, te ova vrsta meditacije pobuđuje u nama ljubav i empatiju, prvo za sebe a potom i za druge. Veoma je važno započeti od nas samih, jer tek kada zavolimo sebe možemo voljeti druge. Ova metoda se pokazala korisnom kod oslobađanja od ovisnosti i anoreksije. Preporučuje se kod srčane meditacije koristiti ogledalo, kako bi se suočili sa sobom i iskazali poštovanje prema našem fizičkom obliku. Tek se onda zatvaraju oči te iskazuje ljubav prema našem karakteru, mislima, osjećajima itd. Kada smo zadovoljni sa sobom, tada to možemo i širiti i privući ljude koji će nas poštovati i voljeti.

 

Prilikom biranja tehnika meditacije koja vam najviše odgovara nemojte biti opterećeni. Sama meditacija je čin otpuštanja, oporavka, nadilaženja prepreka… Bilo da želite meditaciju uvesti kao svakodnevnu tehniku ili povremenu tehniku smirivanja uma, ona će vam neosporivo donijeti pozitivne promjene. Meditaciju možete provoditi uz iskusnog učitelja koji će vas voditi.

Vođena meditacija je samo jedna od tehnika koja se primjenjuje u Akademiji Zdravlja.

Leave a Reply