Hipnoza i hipnoterapija – koristite vlastiti um i izliječite se

hipnoza

Hipnoterapiji se čovjek okreće zbog različitih razloga. To može biti rješavanje od fobija, suočavanje sa samim sobom, prisjećanje događaja koje smo potisnuli a možda nam stvaraju probleme, itd. Hipnozom se potiču stanja promjene svijesti, tzv. transna stanja, kada se um dovodi u stanje transa. Alfa stanje tj. stanje transa se događa u onom trenutku kada je osoba ”isključila” sva zbivanja oko nje te se okreće i suočava sa zbivanjima unutar nje. U transnom stanju osoba je pod utjecajem terapeuta koji ju tada vodi kroz proces hipnoze, stoga je važno odabrati dobrog i stručnog terapeuta. Hipnoterapija nije kontrola uma kao što neki smatraju, jer terapeut samo pomaže pacijentu da stvori situaciju i koncentrira se na određeni događaj, osjećaj, kako bi se došlo do rješenja problema. Cilj hipnoterapije je da se dođe do korijena problema koji leži u našem umu i stvara nam određene probleme.

Povijest hipnoze

Hipnoza je stara gotovo koliko i čovječanstvo samo. Njezini korijeni sežu još u doba Sumerana koji su hipnozu poznavali te se njome služili još u 4. tisućljeću pr. n.e. Već su tada postojala saznanja o tri stanja hipnoze koja poznajemo i danas a to su: laka, srednja i duboka hipnoza. Hipnoza se u svrhu liječenja primjenjivala i u egipćana, rimljana, grka, perzijanaca, hinduista itd. 1646. godine hipnozu je prvu znanstveno obradio i opisao isusovac A. Kirscher, dok moderna povijest hipnoze počinje u Beču sa liječnikom F.A. Mesmerom (1734- 1815) koji se smatra osnivačem hipnoterapije. Sam termin hipnoze uvodi engleski liječnik James Braid koji 1842. Izdaje djelo pod imenom Neurohipnologija. Hipnoza se na znanstvenoj razini u moderno doba počinje ozbiljnije doživljavati njenim uvođenjem na medicinsku kliniku u Nancyju za što je zaslužan profesor H. Bernheim (1843 – 1917) i dr. A. A. Liebeault, koji su osnivači tzv. nansijske škole, a njihov učenik je bio i slavni S. Freud, otac psihoanalize. Njemački liječnik i prof. A. Brauhle u periodu od 1929. do 1945. god.  Održava više od tisuću hipnotičkih demonstracija koje znanstveno obrazlaže te dokumentira u brojnim djelima.

U kojim situacijama mi hipnoza može pomoći?

hipnozaHipnoza vam može pomoći kod fizičkih i psihičkih problema, tj. tegoba. Često se iza fizičke boli zapravo krije neki dublji razlog, te upravo u takvim slučajevima hipnoza može biti od velike pomoći, jer suočavanjem s izvorom problema, rješavamo i sve njegove posljedice. Hipnoterapija se uspješno primjenjuje kod stresa, nesanice, prekomjerne težine te odvikavanja od pušenja, alkoholizma,  rješavanja od strahova i fobija (strah od letenja, vožnje, nastupa pred publikom itd.), astme, mucanja, mokrenja u krevet, depresije, griženja noktiju, glavobolja i migrena itd.  Hipnoza se može primijeniti i za podizanje samopouzdanja i stvaranja bolje slike o sebi, za povezivanje sa samim sobom te bolje shvaćanje života i smrti ili rješavanje straha od smrti.

Kako izgleda tretman hipnoterapije?

hipnozaSvi tretmani hipnoterapije započinju razgovorom sa terapeutom, te je stoga važno da se osjećate opušteno i ugodno. Cilj razgovora je definiranje problema koji vas muče, te vaših očekivanja i želja oko rješavanja istih. Nakon razgovora ćete se udobno smjestiti, te će vas terapeut polako uvesti u stanje mentalne i fizičke opuštenosti. Tada se dolazi do uzroka problema, bilo da je to određeni događaj ili osjećaj, stav,  te se stvaraju novi obrasci kojima se postiže željeni cilj, tj. rješavanje od tih problema. Po završetku seanse prisjetiti ćete se svega što se dešavalo te  ponovno razgovarati  i komentirati sa terapeutom, postaviti mu sva pitanja kako biste dobili odgovore koji vas zanimaju. To je ukratko opis procesa hipnoze, tj. hipnoterapije, koji može varirati od terapeuta do terapeuta. Samo trajanje hipnoze također nema strogo određeno vrijeme, već također varira, zavisno o težili i složenosti problema zbog kojeg ste došli i slično. Neki problemi tj. tegobe se mogu riješiti i samo jednim tretmanom, dok ćete se za neke druge morati vratiti nekoliko puta. Sve te informacije saznati ćete tijekom razgovora sa hipnoterapeutom, prije početka same seanse.

Zablude i predrasude vezane za hipnoterapiju i hipnozu obično nastaju u slučajevima kada se ljudi podvrgavaju tretmanu pod vodstvom nestručne osobe, stoga je veoma važno da tretman hipnoterapije izvodi terapeut koji raspolaže potrebnim znanjima i vještinama, te kojem vjerujete i u čijem se društvu dobro osjećate.  Hipnoterapija nije opasna, tijekom nje ne gubite svijest niti možete biti hipnotizirani protiv svoje volje. Ako je hipnoterapija put koji ste izabrali za rješavanje vaših problema, započnite od dobrog terapeuta koji će vam cijeli proces i shvaćanje hipnoze uvelike olakšati, približiti i objasniti, te će time i rezultati biti bolji i kvalitetniji.

Za više informacija o tretmanu hipnoterapije, pošaljite upit i odgovorit ćemo vam u najkraćem  mogućem roku.

Leave a Reply