Joga i meditacija – regenerirajte tijelo i um

power-yoga

Blagodati meditacije i joge su mnogobrojne te ljudima često pružaju ”utočište” od svakodnevnih briga i stresa. Joga se može izvoditi samo u svrhu rekreacije, no najčešće ona uz sebe uključuje i meditativne tehnike koje donose dobro ne samo tijelu već i umu. Često se bavimo određenim sportom, no iako činimo dobro tijelu, um ostaje ”zatvoren” a da toga nismo niti svjesni. Ako izvodite svoju tjelovježbu gledajući televiziju,  ili dok trčite razmišljate o plaćanju računa i obavezama,  zapravo si nanosite jednako štete koliko i koristi. Za tehniku opuštanja ne morate nužno odabrati jogu, no ona je veoma učinkovita metoda opuštanja tijela, a u kombinaciji sa meditativnim tehnikama, djeluje blagotvorno i na um.

Što meditacija znači za vaše tijelo i um ?

Jedna od najvećih blagodati uključivanja meditacije u tjelovježbu je što ćete se na nivou uma uspjeti riješiti velikog dijela stresa i briga koje vas opterećuju te time spriječiti nastanak bolesti kao što su depresija, čir na želucu, visoki tlak, napadi tjeskobe itd. Joga je prvenstveno tehnika koja kombinira  meditacijus određenim pokretima tijela odnosno s fizičkom aktivnošću, te time omogućuje da istovremeno opuštamo i vježbamo tijelo i um. Klasičnom tjelovježbom ponekad postignemo samo kratkotrajni učinak oslobađanja od stresa, npr. dok trčimo, plivamo, itd., no čim se vratimo svakodnevnim aktivnostima shvatimo da nas muče brige i problemi, da smo nemirni, da navečer ne možemo zaspati jer previše razmišljamo o svemu što moramo obaviti…Sav taj nakupljeni stres dugoročno nanosi veliku štetu vašem organizmu i uzrokuje mnoge bolesti.

Meditativne tehnike nam omogućuju da kroz tehnike disanja ujednačimo otkucaje srca, smirimo um i izbacimo sve neželjene i nepotrebne misli, te se usredotočimo na nešto smirujuće i opuštajuće kako bi nam tijelo i um dobili priliku da se odmore, regeneriraju i ”napune” za sve prepreke i stresove koji nas čekaju.

Koliko često je idealno prakticirati jogu i meditaciju?

joga u grupi
joga u grupi

Tehnike medtacije možete primjenjivati koliko god često želite, kao i jogu, no s obzirom na užurbani način života nastojite jogu prakticirati barem 2-3 puta tjedno kako biste tijelo održavali u dobroj formi. Meditaciju možete provoditi u sklopu prakticiranja joge ali i dodatno, odvojeno, kada god za to imate priliku. Čak i pet minuta u vašem dnevnom rasporedu koje odvojite za smirivanje uma će vam donijeti rezultate.

Postoji mnogo vrsta joge i meditacije, a za savladati svaku od njih potrebno je određeno vrijeme, stoga je uloga dobrog učitelja ključna jer vam može pomoći da sagradite dobre temelje kako biste se kasnije mogli razvijati te sami prakticirati dalje. Možete se odlučiti za prolaženje tečaja ili za grupne satove joge i meditacije. Možda ćete uvidjeti da, ako si stvorite ”obavezu” da idete tri puta tjedno na jogu, to poticati da stvarno i odete, dok odluka da ju prakticirate kod kuće često završi sa odgađanjem i naposljetku odustajanjem. Pronađite način koji vama osobno najviše odgovara. Prakticiranje joge i meditacije za vaš treba predstavljati povezivanje sa samim sobom kako bi se bolje razumjeli te nosili sa svakodnevnim aktivnostima. Provođenje joge i meditiranje vam ne smiju predstavljati nešto što morate učiniti već nešto što možete i trebate učiniti za sebe. To vrijeme je vrijeme u kojem ćete se povezati sa sobom, te ćete uvidjeti da će se neki problemi koji su vas prije mučili, riješiti, bez da ste poduzeli neke posebne mjere. Čim je vaše tijelo i um u većoj ravnoteži, to je brigama i stresu manje mjesta u vašem tijelu i glavi, a samim time ćete biti veseliji, energičniji, optimističniji, privlačit ćete kvalitetnije osobe u svoj život, te se lakše odvajati od onih koji vam čine loše.

Kako odabrati pravilnu tehniku joge za mene?

skladPostoje mnoge vrste joge i meditacije. Nemojte se opterećivati sa definiranjem točne tehnike koju želite provoditi i slijepo se držati samo nje. Dajte si vremena da upoznate tehnike, bilo kroz čitanje ili kroz razgovor s iskusnim učiteljem, te potom postepeno odlučite. Prakticiranjem bilo koje tehnike ne možete pogriješiti, s obzirom da je svaka tjelovježba dobra i pozitivna, no može se dogoditi da se ne prepoznate u određenoj tehnici. U tom slučaju nemojte forsirati, ali ni odustajati, već probajte neku drugu metodu. Redovnim vježbanjem joge postiže se stanje svijesti poznato kao santoša što znači  ispunjenost, samozadovoljnost, i to je ono čemu trebate težiti. Joga i meditacija omogućuju postizanje sklada i mira, bolje sagledavanje cjelokupnog života i shvaćanje njegovog smisla, mijenjanja dugogodišnjih štetnih navika, razmišljanja i ponašanja…jednom riječju sklad. A zar nije to ono čemu svi težimo? Jednom kada joga i meditacija postanu sastavni dio vašeg života, nećete više htjeti biti bez nje. Savjetujte se sa iskusnim učiteljem joge i meditacije kako biste lakše došli do informacija i pronašli metodu koja vama najviše odgovara, te se prepustite svim blagodatima koje vam može donijeti.

 

 

 

 

Leave a Reply